Wat zijn milia

Milia of gerstekorrels zijn onschuldige  bultjes die op iedere leeftijd kan voorkomen. Ze zijn gevuld met talg en er zit een klein vliesje overheen. Het zijn dus een soort onderhuidse talgophopingen. Voor sommigen kan het een cosmetisch storende aandoening zijn, vooral wanneer er grote aantallen aanwezig zijn.

Hoe ontstaan milia ?

Het is nog onbekend hoe gerstekorrels ontstaan. Mogelijk is er een verstopping van talgklieruitvoergangetjes in de opperhuid zonder dat er een ontstekingsreactie plaatsvindt, zoals bij acne wel het geval is. Onder de afsluiting ontstaat een kleine, bolronde cyste gevuld met witte hoornschilfers. Ook kunnen gerstekorrels ontstaan na een oppervlakkige beschadiging van de huid, dan zijn meestal de zweetkliertjes verstopt. Huidbeschadigingen waarna gerstekorrels kunnen voorkomen, zijn brandwonden, blaren of schaafwonden.

Wat kunt u zelf doen.

Een huid met gerstekorrels is vaak vochtarm, de huid zal dan ook gehydrateerd moeten worden. Wat je wel zelf kan doen is je huid goed gehydrateerd houden met een wat vollere dagcrème.

Wat kan ik voor u doen?

Eerst wordt de huid schoongemaakt met een ontsmettende vloeistof, bijvoorbeeld met chloorhexidine in alcohol. Daarna wordt met de punt van een steriel naald een klein sneetje gemaakt over de milia. Vervolgens wordt de inhoud er uitgedrukt.

Wanneer het korreltje erg diep zit kan er een klein korstje ontstaan (bv. op het voorhoofd), maar vaak zie je er na een uurtje al niks meer van terug.

Een huid met gerstekorrels is vaak vochtarm, de huid zal dan ook gehydrateerd moeten worden.

Als er veel gerstekorrels zitten dan kunnem we er ook voor kiezen om middels coagulatie de gerstekorrels te verwijderen.