Wat is acne?

Acne vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes. Ongeveer 85% van de mensen krijgt in zijn leven last van acne, meestal onder invloed van de aanmaak van geslachtshormonen tijdens de pubertijd.

Acne komt meestal voor in het gezicht, op de rug en op de borst.

Na tienerjaren neemt de aanwezigheid van acne sterk af naar ongeveer 5%. Bij vrouwen komt acne op volwassen leeftijd vaker voor dan mannen. Het is een aandoening met relatief grote invloed op de kwaliteit van het leven.

Acne is een aandoening van de haar-talgkliercomplex. Talgklierfollikels komen overal op het lichaam voor, behalve in de handpalmen en op de voetzolen. De dichtheid van de talgklierfollikels en de talgproductie zijn het grootst in het gelaat, op de rug en op de borst (het acne- gebied).

Door de talgklier wordt talg geproduceerd. Talg heeft een aantal belangrijke functies, namelijk:

 • Het voorkomen van vochtverlies uit de huid
 • Het beschermen tegen bacteriën en schimmels
 • Het soepel houden van de huid

De hoeveelheid talg, die per talgklier wordt geproduceerd varieert per leeftijd en individu.

Wat zijn de oorzaken van acne?

De precieze oorzak van acne is nog niet geheel bekend. Duidelijk is wel dat acne ontstaat door een combinatie van factoren die onderling elkaar sterk kunnen beinvloeden. De vier belangrijkste factoren zijn:

 • Toegenomen talgproductie
 • Kolonisatie met Propionibacterium acnes
 • Het vrijkomen van stoffen die een ontsteking veroorzaken
 • Verandering in het verhoorningsproces (afschilfering van de huid)

Diverse factoren kunnen acne verergeren zoals hormonale processen, uitwendige mechanische en chemische factoren en erfelijke factoren. Ook kunnen diverse geneesmiddelen tot acne leiden of deze verergeren. Daarnaast kunnen voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte (‘snelle’ suikers) en melkproducten zorgen voor een verergering van acne. De relatie met roken en met een slechte hygiëne is tot nu toe nooit goed vastgesteld.

Verschillende vormen van acne

 • Acne vulgaris: Vulgaris is Latijn voor gewoon. Het is dan ook verreweg de meest voorkomende vorm van acne. Het kan alle typische kenmerken van acne vertonen, meestal in een vrij milde vorm.
 • Acne ectopica (hidradenitis suppurativa): Ook dit is een buitenbeentje in de acne familie. De afwijkingen komen voor in de liezen en de oksels.
 • Acne comedonica: Dit betreft een zeer milde variant van acne in het gelaat, waarbij comedonen op de voorgrond staan.
 • Acne conglobata: Bij acne conglobata staan zeer heftige ontstekingen van de talgklieren op de voorgrond. Dit leid tot dikke rode en pijnlijke bobbels (infiltratten)

Wat kunt u zelf doen aan acne?

Met een paar kleine aanpassingen in jouw huidverzorging en lifestyle kan je jouw vette huid verzorgen en de talgproductie verminderen.

Een acnébehandeling bestaat ook altijd uit het verzorgen van de huid van binnenuit. We geven je hierin goede adviezen.

 • Gebruik een reiniging die bij de huid past.
 • Verzorg je huid altijd met een serum en een dag- en nachtcreme, ook al denk je dat jouw huid dat niet nodig heeft. Een vette huid kan vochtarm zijn (gebrek aan water) en tegelijkertijd vet!
 • Gebruik één tot twee keer per week een gezichtsmasker op basis van klei om de poriën schoon te maken en de talgproductie in balans te brengen.
 • Exfoliëren! Scrubben | peelen vermindert de talgproductie, verbetert de huidstructuur en voorkomt verstopte poriën en puistjes. Daarnaast zorgt exfoliatie ervoor dat talgregulerende ingrediënten beter door de huid kunnen worden opgenomen. Zorg wel voor een product speciaal voor het gezicht en welke is afgestemd op je huidconditie.

Het is goed om je huid regelmatig een boost en extra onderhoud te geven. Met de juiste gezichtsbehandelingen kan je de problemen van een vette huid verminderen.

Wat kan ik voor u doen?

Er bestaat geen standaardbehandeling voor acne. Wanneer de ontstekingsverschijnselen op de voorgrond staan, is de behandeling anders dan wanneer het vooral om mee-eters gaat. De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook leeftijd en geslacht bepalen met welk anti-acne middel zal worden gestart. Zoals eerder aangegeven wordt acne veroorzaakt door diverse factoren.

De behandelingen effectief tegen acne zijn:

Vergoeding door zorgverzekeraars

Acne therapie wordt door de meeste verzekeringsmaatschappijen (deels) vergoed.

Dit gebeurd vanuit de aanvullende verzekering. Raadpleeg hiervoor je verzekeringpolis of neem contact op met je zorgverzekeraar. Forever Jong is erkend door alle zorgverzekeraars.

 

Wil je een Acne behandeling boeken of heb je vragen? Neem contact met me op of boek een afspraak.

Maak een afspraak Bekijk de prijzen