WAT IS ACNE?

Acne vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes. Ongeveer 85% van de mensen krijgt in zijn leven last van acne, meestal onder invloed van de aanmaak van geslachtshormonen tijdens de pubertijd.

Acne komt meestal voor in het gezicht, op de rug en op de borst.

Na tienerjaren neemt de aanwezigheid van acne sterk af naar ongeveer 5%. Bij vrouwen komt acne op volwassen leeftijd vaker voor dan mannen. Het is een aandoening met relatief grote invloed op de kwaliteit van het leven.

Acne is een aandoening van de haar-talgkliercomplex. Talgklierfollikels komen overal op het lichaam voor, behalve in de handpalmen en op de voetzolen. De dichtheid van de talgklierfollikels en de talgproductie zijn het grootst in het gelaat, op de rug en op de borst (het acne- gebied).

Door de talgklier wordt talg geproduceerd. Talg heeft een aantal belangrijke functies, namelijk:

 • Het voorkomen van vochtverlies uit de huid
 • Het beschermen tegen bacteriën en schimmels
 • Het soepel houden van de huid

De hoeveelheid talg, die per talgklier wordt geproduceerd varieert per leeftijd en individu.

WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN ACNE?

De precieze oorzak van acne is nog niet geheel bekend. Duidelijk is wel dat acne ontstaat door een combinatie van factoren die onderling elkaar sterk kunnen beinvloeden. De vier belangrijkste factoren zijn:

 • Toegenomen talgproductie
 • Kolonisatie met Propionibacterium acnes
 • Het vrijkomen van stoffen die een ontsteking veroorzaken
 • Verandering in het verhoorningsproces (afschilfering van de huid)

Diverse factoren kunnen acne verergeren zoals hormonale processen, uitwendige mechanische en chemische factoren en erfelijke factoren. Ook kunnen diverse geneesmiddelen tot acne leiden of deze verergeren. Daarnaast kunnen voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte (‘snelle’ suikers) en melkproducten zorgen voor een verergering van acne. De relatie met roken en met een slechte hygiëne is tot nu toe nooit goed vastgesteld.

VERSCHILLENDE VORMEN VAN ACNE

 • Acne vulgaris: Vulgaris is Latijn voor gewoon. Het is dan ook verreweg de meest voorkomende vorm van acne. Het kan alle typische kenmerken van acne vertonen, meestal in een vrij milde vorm.
 • Acne ectopica (hidradenitis suppurativa): Ook dit is een buitenbeentje in de acne familie. De afwijkingen komen voor in de liezen en de oksels.
 • Acne comedonica: Dit betreft een zeer milde variant van acne in het gelaat, waarbij comedonen op de voorgrond staan.
 • Acne conglobata: Bij acne conglobata staan zeer heftige ontstekingen van de talgklieren op de voorgrond. Dit leid tot dikke rode en pijnlijke bobbels (infiltratten)

HOE KUN JE ACNE BEHANDELEN?

Er bestaat geen standaardbehandeling voor acne. Wanneer de ontstekingsverschijnselen op de voorgrond staan, is de behandeling anders dan wanneer het vooral om mee-eters gaat. De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook leeftijd en geslacht bepalen met welk anti-acne middel zal worden gestart. Zoals eerder aangegeven wordt acne veroorzaakt door diverse factoren.

VERGOEDING DOOR ZORGVERZEKERAARS

Acne therapie wordt door de meeste verzekeringsmaatschappijen (deels) vergoed.

Dit gebeurd vanuit de aanvullende verzekering. Raadpleeg hiervoor je verzekeringpolis of neem contact op met je zorgverzekeraar. Forever Jong is erkend door alle zorgverzekeraars.

Wil je een Acne behandeling boeken of heb je vragen? Neem contact met me op of boek een afspraak.

Maak een afspraak Bekijk de prijzen

partner-logo01
medik8-wit
cndc-wit-klein
lycon-wit
opi
massada-logo-wit-50px