Onzekerheid en schaamtegevoelens komen vaak voor bij mensen met vitiligo. Vooral omdat de voortgang en het verloop van vitiligo niet te voorspellen is. Soms lijk men even verbetering te zien maar het kan ook plotseling uitbreiden.

Wat is vitiligo?

Vitiligo is een auto-immuunziekte die gekenmerkt wordt door afbraak van melanocyten in de huid. Uiteindelijk ontstaan hierdoor melkwitte plekken op de huid, waarbij in een later stadium ook witte haren kunnen ontstaan. De meest voorkomende variant, de gewone vitiligo, kenmerkt zich door symmetrisch voorkomende depigmentatie. Ongeveer 50% van alle vitiligogevallen openbaart zich voor jet 20ste levensjaar en 70-80% voor het 30ste levensjaar. Behalve een medisch probleem is vitiligo vooral een belangrijk sociaal-psychologisch probleem.

Hoe ontstaat vitiligo?

De precieze oorzaak van vitiligo is nog onbekend. Er zijn verschillende theorieën ontwikkeld over het ontstaansmechanisme. 
De belangrijkste is de auto-immuuntheorie. Bij auto-immuunziekten is het afweersysteem gericht tegen weefsels van het eigen lichaam. Deze ‘afweer tegen jezelf’ leidt tot ziekte. In het geval van vitiligo wordt aangenomen dat deze immunologische reactie de vernietiging van pigmentcellen veroorzaakt.

Aangetoond is dat andere auto-immuunziekten vaker voorkomen bij patiënten met vitiligo, zoals bepaalde ziekten van de schildklier, suikerziekte (diabetes). 
Bovendien blijkt vitiligo vaak een ‘familiaire’ aandoening: meerdere mensen binnen een familie lijden aan de ziekte. Ook eeneiige tweelingen blijken vaak op gelijke wijze gevoelig voor het ontwikkelen van de witte vitiligoplekken.

Sommige factoren kunnen vitiligo uitlokken. Dit geldt overigens alleen bij personen die reeds een aanleg hebben tot het ontwikkelen van vitiligo. Bekende factoren zijn o.a. ernstige ziekten, operaties, zwangerschap, bevalling, zonnebrand en huidschade door verwondingen. Ook emotionele stress zou vitiligo kunnen uitlokken of verergeren.

Hoe ziet vitiligo eruit?

Vitiligoplekken zijn wit van kleur: alle pigment is er uit verdwenen. Kenmerkend is ook een scherpe begrenzing met de normale huid. Vanzelfsprekend vallen de plekken het meeste op bij een zongebruinde of van nature gepigmenteerde huid. 
Hoewel vitiligoplekken op het gehele lichaam kunnen voorkomen zijn er bepaalde voorkeursplaatsen war zij gevonden kunnen worden. Deze voorkeursplaatsen zijn het gezicht, de handen en plekken in het schaamgebied.

Ook op plekken waar de huid beschadigd wordt kunnen mensen met aanleg voor vitiligo nieuwe ontkleurde plekken ontwikkelen. 
Haren die groeien in vitiligoplekken zijn meestal wit.

Hoe wordt vitiligo behandeld?

De behandelingsmogelijkheden van vitiligo zijn beperkt. Deze ziekte is in principe chronisch en ook na een geslaagde behandeling waarbij weer veel pigment teruggekomen is, kunnen later toch weer verergeringen optreden waarbij weer opnieuw melanocyten verdwijnen.

Wat kunt u zelf doen aan vitiligo?

Er bestaan twee redenen voor vitiligo patiënten om zich goed te beschermen tegen de zon:

  • na blootstelling aan zonlicht kunnen er gemakkelijk verbrandingsverschijnselen optreden in de vitiligoplekken. Witte vlekken kunnen zelfs ontstaan of verergeren na een zonverbranding!
  • doordat vooral de normale niet-vitiligo huid wel meedoet aan het bruiningsproces, worden het contrast tussen de witte en de (gebruinde) huid alleen maar groter. Hierdoor vallen de witte plekken dus meer op!

Om deze reden dient de huid bij mensen met vitiligo altijd goed beschermd te worden tegen zonnestraling door een zonbeschteremde créme. U kunt bij Forever Jong terecht voor goede zon beschermingsproducten.

Wat kan ik voor u doen?

Camouflage van gedepigmenteerde plekken met een huidkleurige make-up is een goede methode voor maskering van ontsierende vitiligo-plekken, met name in het gelaat. Bij Forever Jong kunnen mensen met vitiligo terecht voor camouflage therapie. Bij camouflage therapie zoek ik samen met u een camouflagekleur uit die precies met uw natuurlijke huidskleur overeenkomt. De camouflagecréme is water-en veegvast en gebruikt u om de huidkleurenverschillen tijdelijk te verbergen.  Na instructie kunt u deze methode thuis zelf toepassen.

Vergoeding door zorgverzekeraars

Camouflage therapie wordt door de meeste verzekeringsmaatschappijen (deels) vergoed.

Dit gebeurd vanuit de aanvullende verzekering. Raadpleeg hiervoor je verzekeringpolis of neem contact op met je zorgverzekeraar. Forever Jong is erkend door alle zorgverzekeraars.

Wil je een Camouflage therapie behandeling boeken of heb je vragen? Neem contact met me op of boek een afspraak.