Bij overbeharing is er sprake van te veel en te dikke haren op plaatsen waar normaal geen of dunne haren zitten. Overbeharing komt voor bij zowel mannen als vrouwen, maar vooral bij vrouwen is dit een esthetisch  probleem. Het gaat dan meestal om storende donkere haren in het gelaat

Vormen van overbeharing

Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar kunnen ook in combinatie optreden.

Hypertrichose

Hypertrichose is overmatige haargroei op de plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Het ontstaat in de puberteit.

Hirsutisme

Bij hirsutisme krijgen vrouwen haar op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. In plaats van donshaar verschijnt er veel en donker haar op plekken als de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op armen en benen is de haargroei meer dan ‘normaal’.

Oorzaak van overbeharing

De haargroei van de mens is genetisch bepaald en afhankelijk van leeftijd, ras en hormonale factoren. Nadat een haar is aangemaakt in het haarzakje (haarfollikel) duurt het maanden of jaren voordat deze uitvalt. Na een rustperiode – variërend van zes weken tot anderhalf jaar – groeit er uit het haarzakje weer een nieuwe haar. Slechts een deel van onze haren is dus zichtbaar. Als het na het epileren of harsen lijkt of de haar al na een week weer terugkomt, gaat het in werkelijkheid om een andere haar die er precies naast groeit.
Onze genen en hormonen bepalen waar er op het lichaam haar verschijnt, ze bepalen de hoeveelheid en de dikte van de haren en uiteindelijk dus of we licht of (te) zwaar behaard zijn.

Onze genen en hormonen bepalen waar er op het lichaam haar verschijnt, ze bepalen de hoeveelheid en de dikte van de haren en uiteindelijk dus of we licht of (te) zwaar behaard zijn.

PCOS

PCOS is de afkorting van polycysteus ovarium syndroom. De syndroom komt voor bij vrouwen waarbij hormonale afwijkingen zijn. Hierdoor kunnen er cysten groeien op de eierstokken. Een belangrijk symptoom van PCOS is dat iemand onregelmatig of bijna niet ongesteld wordt. Door deze hormonale afwijking heeft iemand met PCOS ook vaker last van acne en overbeharing. Overbeharing komt voor over het hele lichaam zowel in het gezicht als andere delen.

Hoe kun je overbeharing behandelen?

Overbeharing en ingegroeide haren kunnen door de huidspecialiste worden behandeld door elektrische epilatie toe te passen. Beide hebben als doel om de haren permanent te verwijderen waardoor overbeharing en ingegroeide haren worden geminimaliseerd. Tijdens het gratis en vrijblijvend intakegesprek wordt besproken welke methode het effectiefste zal zijn, dit wordt persoonlijk afgestemd op uw klacht

Vergoeding door zorgverzekeraars.

Elektrisch epilatie wordt door de meeste verzekeringsmaatschappijen (deels) vergoed.

Dit gebeurd vanuit de aanvullende verzekering. Raadpleeg hiervoor je verzekeringpolis of neem contact op met je zorgverzekeraar. Forever Jong is erkend door alle zorgverzekeraars.

Wil je een Elektrisch ontharen/epilatie behandeling boeken of heb je vragen? Neem contact met me op of boek een afspraak.